Energielabel definitief maken woning

Energielabel definitief maken woning 🏡 | geld besparen

Delen:
Energielabel definitief maken voor je woning 🏡
Energielabel definitief maken voor je woning 🏡

Een energielabel voor woningen is bedacht zodat woningeigenaren gaan nadenken over het comfortabeler en energiezuiniger maken van je huis. Een definitief energielabel voor je woning is verplicht als je deze wilt verkopen of verhuren. Indien je deze niet hebt riskeer je in zo’n geval een boete. In 2020 is het nog goedkoop om een definitief energielabel aan te vragen. Zelf heb ik mijn energielabel voor één euro aangevraagd. Vanaf 2021 wordt het veel duurder met een gemiddelde prijs van 190 euro omdat de energielabel controleur daadwerkelijk langs zal moeten komen om je woning te inspecteren. Het is daarom tijd om nu in actie te komen als je geld wilt besparen op het definitief maken van het energielabel voor je woning.

Lees ook: Geld besparen op online aankopen | 12 geld bespaartips

Energielabel definitief maken voor je woning

Als je wilt checken welk energielabel jouw huis heeft, kan je deze eenvoudig opzoeken. Zelf hebben wij een energielabel ‘A’ huis maar het is mogelijk dat je een energielabel ‘G’ huis hebt. Het energielabel ‘G’ is het minst zuinig. Als je ervoor kiest om je huis te verbeteren op duurzaam gebied dan zal het energielabel ook verbeteren als je tenminste voldoende verbeteringen doorvoert. Hierdoor is het aanpassen van een energielabel mogelijk. Het is overigens niet mogelijk om het energielabel definitief te maken zonder DigiD. Als je vervolgens het energielabel van je huis hebt gevonden, kan je deze definitief maken door het aanvragen hier te doen.

Waarom in 2020 in actie komen voor het definitief maken van het energielabel van je woning?

In 2015 heeft iedereen met een koopwoning een voorlopig energielabel gekregen. Deze is hiermee logischerwijs nog niet definitief. In 2020 is het gratis tot zeer goedkoop om een voorlopig energielabel definitief te maken. Zelf heb ik in juni mijn energielabel aangevraagd voor slechts één euro. Hiermee is deze geldig voor tien jaar tot en met 2030. Het gehele proces van het definitief maken van het energielabel kost ongeveer tien minuten. Vanaf 2021 komt er nieuwe regelgeving waardoor het definitief maken van een energielabel gemiddeld 190 euro gaat kosten.

Wanneer is het beste om het energielabel van je huis definitief te maken in 2020?

Als het je doel is om zoveel mogelijk geld te besparen en je het geen probleem vindt om een klein risico te lopen, dan is het uiterlijk in december 2020 definitief maken van een energielabel het slimste. Hierna is het energielabel geldig t/m december 2030 en heb je pas “last” van de nieuwe regelgeving in 2031. Als je geen actie onderneemt zal je bij de eerstvolgende keer dat je deze definitief wilt maken na 2020 veel meer geld kwijt zijn. Zelfs ook al is je energielabel bijvoorbeeld nog negen jaar geldig, ben ik van mening dat het toch de moeite waard is. Mijn energielabel was nog 8 jaar geldig en toch heb ik deze verlengd. Nu hoef ik deze pas in 2030 te verlengen i.p.v. in 2028 en kan hierdoor die 190 euro twee jaar langer in m’n zak houden.

Risico definitief maken energielabel voor woningen aan het einde van het jaar 2020

Een mogelijk risico van een energielabel aanvragen in december 2020 is dat de vraag naar energie labels wellicht veel groter is dan het aanbod. De impact van een veel grotere vraag in combinatie met een beperkt aanbod is vaak een (veel) hogere prijs. Het aanbod zal beperkt blijven omdat diegenen die het energielabel controleren en goedkeuren hiervoor een examen hebben afgelegd. Iedereen die financieel bewust is zal tegen het einde van het jaar een definitief energielabel willen aanvragen. Zelf heb ik daarom besloten om het nu al definitief te maken omdat er aanbieders zijn die het voor één euro of het zelfs gratis willen doen. Goedkoper gaat het niet worden, duurder misschien wel.

Welke energielabel controleur is het beste?

De goedkoopste energielabel controleur is simpelweg de beste voor het definitief maken van een energielabel voor je huis. De reden is dat de werkwijze van elke deskundige niet van elkaar afwijkt, hierdoor krijg je precies hetzelfde energielabel. Elke energielabel controleur heeft z’n vakbekwaamheid moeten bewijzen en ze worden gecontroleerd op het werk dat ze uitvoeren.

Er zijn veel deskundigen om uit te kiezen. De prijzen zijn zeer verschillend. De prijzen lopen uiteen van gratis, één euro tot meer dan honderd euro! De reden van het verschil in prijs is dat de rijksoverheid geen minimum- en maximumprijs heeft ingesteld. De prijs voor het definitief maken van het energielabel voor je huis wordt volledig bepaald door vraag en aanbod. Wat de keuze lastig maakt is dat de verschillende experts lastig met elkaar te vergelijken zijn. Hierdoor kan je het verschil in prijs niet verklaren. Reviews en ervaringen van de energielabel controleurs zijn ook niet mogelijk. Gelukkig maakt het niet uit, want elke energielabel controleur levert precies hetzelfde resultaat vanwege een identieke werkwijze.

Lees ook: Vijf geld bespaartips om financieel onafhankelijk te worden

Conclusie

Als het je doel is om geld te besparen op het definitief maken van het energielabel van je woning, dan kan je het beste uiterlijk eind 2020 in actie komen. Hiermee optimaliseer je de geldigheid van het energielabel en daarnaast kost het je slechts één euro of is het zelfs gratis. Als je wacht tot 2021 moet je gemiddeld 190 euro afrekenen. Houdt er rekening mee dat de prijs van het definitief maken van het energielabel duurder zou kunnen worden naarmate het einde van 2020 dichter bij komt.

Heb jij je energielabel al definitief gemaakt? Waarom wel of niet?

Delen:

6 Antwoorden aan “Energielabel definitief maken woning 🏡 | geld besparen”

 1. Eigenlijk kan het natuurlijk niet, een gecertificeerd energielabel voor (bijna) geen geld.. De uitkomst is dus maar net wat je zelf invult op de vragenlijst. Wat zegt het dan nog? Vandaar dat ik de eis van inspectie op locatie heel goed snap.

  Wat ik mis in je verhaal is dat het definitieve label alleen nodig is bij verkoop. Als je nog 10+ jaar in je woning blijft, heb je hier dus niet mee te maken.
  Natuurlijk los van welke maatregelen je in jouw huis kunt nemen voor betere isolatie en of comfort, daar is genoeg gratis info over te vinden.

  1. In de eerste alinea van m’n blog heb ik staan: “Een definitief energielabel voor je woning is verplicht als je deze wilt verkopen of verhuren”.

   De reden dat sommigen het gratis aanbieden is omdat hun verdienmodel iets anders is. Bijvoorbeeld het verkopen van een huis als makelaar waarbij ze het definitief maken van een energielabel als extra gratis service bieden.

   Als je de komende 10 jaar of zelfs 30 jaar in je huis blijft wonen heb je het energielabel inderdaad nog niet nodig. Aangezien het dit jaar nog gratis is zou ik het desalniettemin sowieso definitief maken in 2020. Je weet nooit hoe het leven loopt: mensen overlijden en scheiden.

   Ik ben het met je eens dat een inspectie op locatie (waarbij een energie index wordt berekend) veel waardevoller is. Het enige nadeel is dat dit veel “pijn” doet in de portemonnee 😉…

 2. Zo heb ik nog even naar het label van mijn eigen huis gekeken (gekocht 2017). Er staat HR glas beneden, maar het is toch echt gewoon dubbel glas! Ach, dat dachten we al toen we kochten, maar dat label gaat dus nergens over..

  1. Het vorige label van je huis, was dat een voorlopig energielabel? In dat geval zou het een inschatting geweest kunnen zijn. Bij het definitief maken van je energielabel kun je dan aanpassingen doen die het wel kloppend maken.

   Waar het bij zo’n energielabel vooral om gaat is dat je het energielabel ‘A’ voor je huis krijgt. Dat is het gunstigste ook bij eventuele verkoop.

 3. Helaas, dat was het definitieve label.. gewoon niet waar dus. Al is het B label wel geloofwaardig gezien het bouwjaar. Nu zelf zonnepanelen gelegd, dus denk dat we wel op een A zitten. Misschien toch dit jaar dan nog even aanvragen.

  1. Mijn energielabel was nog 8 jaar geldig. Recent in maart zonnepanelen laten leggen. Ik hoopte stiekem dat we een Energielabel A+ zouden krijgen maar helaas. Energielabel A is het hoogste… maar ik heb er nu wel op staan dat we zonnepanelen hebben.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.