Thuiswerken 🏡 kost €2,00 per dag | Hoe geld besparen?

Delen:

Volgens Nibud kost thuiswerken gemiddeld twee euro per dag. De reden hiervan is dat we door corona meer thuis zijn als normaal. Per maand op basis van een full time werkweek van 40 uur komt het uit op een bedrag van 43,30 euro per maand. Dit bedrag is hoger dan ik verwacht had waarbij ik hierover eigenlijk niet eerder had nagedacht. Een half jaar thuiswerken kost met dit bedrag 6 * 43,30 euro = 259,80 euro. De meeste van ons zullen wel minstens een half jaar thuiswerken vanwege corona. Misschien komen we zelfs met z’n allen uit op een jaar lang thuiswerken. In dit geval kost het: 259,80 euro * 2 = 519,60 euro. Slechts 10% besparen op deze kosten is al bijna 52 euro bespaard. Best wel de moeite waard toch? In deze blog leg ik je uit hoe je geld kunt besparen tijdens het thuiswerken.

Thuiswerken geld besparen
Thuiswerken geld besparen

Geld besparen bij thuiswerken is mogelijk op de volgende componenten

  • Elektriciteit: 0.04 euro per dag;
  • Water: 0.02 euro per dag;
  • Gas: 1.20 euro per dag;
  • Koffie/thee: 0.70 euro per dag;
  • Wc-papier: 0.025 euro per dag;
  • Afschrijving van bureau en stoel: 0.01 euro per dag.

Nibud heeft bovenstaande componenten gebruikt voor de berekening en heeft hierbij ook een onderverdeling gemaakt van de verschillende kosten. Op gas en koffie/thee kun je het meeste geld op besparen tijdens thuiswerken iedere dag. Als ik voor mijzelf kijk hebben we zeker meer elektriciteit en water verbruikt. Het toilet wordt bijvoorbeeld vaker doorgespoeld als anders. WC papier gebruik is ook meer dan anders logischerwijs. Daarnaast pak ik bijvoorbeeld vaker een kopje koffie wat ook veel stroom kost. Ik heb de afgelopen tijd nog nooit zoveel aan mijn bureau en in mijn bureaustoel gezeten als anders, de afschrijving hierop is zeker een dingetje. Ik kan mij daarom zeker vinden in de verschillende componenten die het Nibud aandraagt.

Om op het bedrag van 43,30 euro per maand te komen zijn de volgende kosten niet meegenomen:

  • Computerapparatuur;
  • Telefoonkosten;
  • Reiskosten.

Indien je bovenstaande kosten van je werkgever niet tot nauwelijks vergoed krijgt dan zullen de werkelijke kosten van thuiswerken per dag (specifiek voor jou) hoger zijn. Misschien krijg je momenteel nog wel steeds je reiskosten vergoed ook al hoef je niet te reizen dan heb je een meevaller.

Geld besparen op thuiswerken

Nu we de verschillende componenten weten waarmee Nibud heeft gerekend, kunnen we bepalen hoe we daarop geld kunnen besparen tijdens het thuiswerken.

Geld besparen op elektriciteit en gas

Je kunt geld besparen op elektriciteit en gas door er in de eerste plaats logischerwijs minder van te verbruiken. Dit is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Je dient in zo’n geval vaak je gewoontes aan te passen terwijl mensen gewoontedieren zijn. Naast de hoeveelheid qua verbruik is prijs een factor die impact heeft op je totale elektriciteit en gas kosten. Om van een betere prijs te profiteren en daarmee geld te besparen op elektriciteit en gas zou je kunnen overstappen op een andere energieaanbieder. Dit kost je eenmalig misschien een kwartier in tijd maar je hoeft je gedrag en gewoontes niet aan te passen. We verbruiken thuis geen gas maar wel elektriciteit en nemen dit af via Budgetenergie waarover ik tevreden ben qua lage kosten.

Nederlands zonlicht is zeer geschikt om met zonnepalen elektriciteit op te wekken. Hiermee kan je je verbruik beperken en daarmee een geldbesparing op elektriciteit. De afgelopen vijf jaar zijn zonnepanelen 25% goedkoper geworden en ik ben van mening dat 2020 het jaar is om in zonnepanelen te investeren. Het rendement op zonnepanelen is gemiddeld ongeveer 6% maar als je het slim aanpakt kun je een hoger rendement verdienen.

Geld besparen op water

Je kunt geld besparen op water door simpelweg minder water te verbruiken. Hiervoor zijn verschillende manieren te bedenken met betrekking tot hoe je dit zou kunnen doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan minder lang douchen, minder vaak douchen, met de hand afwassen etc. Het is helaas niet mogelijk om over te stappen op een andere aanbieder van water om op die manier geld te besparen. De enigste variabele waar je invloed op hebt is het verbruik.

Geld besparen op koffie/thee

Zelf koop ik altijd alleen koffie en thee als het in de aanbieding is. Bij de Albert Heijn hebben ze vaak regelmatig terugkerende goede bonus aanbiedingen waarmee je geld kunt besparen op A-merken. Als het in de bonus is bij de AH, koop ik vaak een klein voorraadje. Hiermee bespaar ik meestal 35% op de reguliere aanschafprijs. Soms koop ik het ook bij de Lidl waar het standaard goedkoop is. Recent kwam ik een smaak test tegen van het Algemeen Dagblad waaruit ook bleek dat de Nespresso koffie van de Lidl en Albert Heijn huismerk (Perla) zeer goed scoren. Deze koop ik daarom nu meestal.

Lees meer: Rente digitaal AH koopzegels sparen | Hoge rente tips

Geld besparen op WC papier

Wc-papier koop ik zelf altijd bij de Lidl. Ze hebben daar regelmatig een aanbieding waarmee je geld kunt besparen met een XXL-verpakking. 20 stuks 3-laags toiletpapier rollen van 200 vellen voor 25 cent per rol: 5 euro per pak. Geen geld als je het mij vraagt. Bij betaling in de Lidl bespaar ik momenteel 10% op mijn boodschappenkosten t/m september (en hierna standaard 2%) door mijn manier van betalen.

Lees meer: LIDL PLUS APP REVIEW: ENKEL 1% KORTING NA 11 MAANDEN 

Geld besparen op internet

Als je thuis werkt maak je gebruik van internet. Misschien heb je zelf je internet moeten upgraden om de snelheid niet goed genoeg was. Hierop kun je natuurlijk ook geld besparen. Hierover heb ik eerder twee blogs geschreven hoe je dit zou kunnen doen. Je kunt met je huidige aanbieder in onderhandeling gaan met behulp van de Dyme app of mijn voorgestelde stappenplan volgen om in onderhandeling te gaan.

Afschrijving van bureau en stoel

Op een afschrijving valt geen geld te besparen. Afschrijving van je bureau en stoel is onvermijdelijk indien je het (veel) gebruikt. Geen idee hoeveel afschrijving Nibud hiervoor heeft gerekend.

België heeft een luxe hoge thuiswerkvergoeding

In België kunnen werkgevers een belastingvrije vergoeding geven van tot wel 126,94 euro per maand als thuiswerkvergoeding. In Nederland bestaat (nog) niet zoiets. Misschien wel een goed idee? Hopelijk gaat het Nederlandse kabinet hiermee aan de slag.

Conclusie thuiswerken geld besparen

Thuiswerken kost nu eenmaal geld. Aangezien het geld kost kun je hierop geld besparen. Dit kun je doen door minder gebruik ergens van te maken of door invloed uit te oefenen op de prijs. Soms is het niet mogelijk om een goedkopere prijs te regelen zoals bij water. En soms is het wel mogelijk door simpelweg over te stappen of in onderhandeling te gaan met je huidige leverancier. Misschien zijn zonnepanelen zelfs een optie voor je waardoor je kunt investeren om geld te besparen. Het zou mooi zijn als uiteindelijk werkgevers mee gaan betalen aan de extra kosten die werknemers thuis maken. Werkgevers besparen ten slotte ook kosten als ze geen of minder kantoren nodig hebben en alle kosten die daarbij komen kijken.

Werk jij ook thuis en hoe bespaar jij geld met thuiswerken? Laat het weten in een reactie onderaan deze blog.

Delen:

2 Antwoorden aan “Thuiswerken 🏡 kost €2,00 per dag | Hoe geld besparen?”

  1. Hier valt het wel mee. Ik zie amper verschil in gas en elektriciteit, omdat mijn vriend altijd al vanuit huis werkte. Koffie of thee drink ik niet, en water en wc-papier zijn verwaarloosbaar, zeker als ik het afzet tegen de bespaarde brandstof en minder slijtage aan mijn auto.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.