Online boodschappen 🧺 | waarom ik het (nog) niet doe

Delen:

Online boodschappen heb ik nog nooit besteld. Dit terwijl het steeds normaler wordt om op deze manier boodschappen te kopen. In deze blog leg ik uit waarom ik dit nog nooit gedaan heb en wat er voor nodig is om mij over te halen om het ook te gaan doen.

Laatste update: 16 augustus 2021

Online boodschappen bestellen is niet handig als je boodschappen doet bij meer dan één supermarkt

Zelf doen wij boodschappen bij zowel de Albert Heijn als de Lidl. Het grootste deel van de boodschappen doen wij bij de Lidl vanwege de uitstekende prijs-kwaliteit verhouding. De rest van de boodschappen doen wij bij de Albert Heijn. Bij de AH halen we voornamelijk bonus aanbiedingen en/of huismerk boodschappen. Hierdoor kunnen we iedere week goedkoop boodschappen doen.

Lees ook: REVIEW AH KOOPZEGELS SPAREN DIGITAAL | >6% RENTE TIPS

Online boodschappen doen is niet mogelijk bij een discount supermarkt zoals de Lidl of de Aldi

In principe zouden we alle Albert Heijn boodschappen online kunnen bestellen. De rest van de boodschappen zouden we dan alsnog voor naar de Lidl supermarkt moeten gaan. Dit terwijl deze supermarkten zowat naast elkaar zitten. Je zult begrijpen dat dit het doel van gemak voorbijgaat. Voor de bezorging van de AH boodschappen zullen we thuis moeten zijn terwijl we daar anders geen rekening mee hadden hoeven houden.

Lees ook: LIDL PLUS APP REVIEW: ENKEL 1% KORTING NA 11 MAANDEN 

Online boodschappen prijzen zijn niet gemakkelijk te vergelijken

Helaas is het niet mogelijk om gemakkelijk online alle prijzen van boodschappen te vergelijken van (online) supermarkten. Dit zou ideaal zijn aangezien je dan bij meerdere (online) supermarkten boodschappen zou kunnen laten bezorgen. Voor producten anders dan boodschappen kan je heel gemakkelijk prijzen vergelijken. Als je bijvoorbeeld een nieuwe iPhone wilt bestellen kan je heel gemakkelijk online prijzen vergelijken tussen verschillende aanbieders.

Lees ook: GELD BESPAREN ONLINE AANKOPEN | 12 GELD BESPAARTIPS

Online boodschappen doen kost ook tijd net als normaal boodschappen doen

Zeker als je nog nooit eerder online boodschappen hebt gedaan kost dit (veel) tijd. Je moet een account hebben om in te loggen bij de (online) supermarkt. Daarnaast moet je je winkelwagentje vullen in de (online) supermarkt app of via de website. In deze tijd had je misschien ook al bij de supermarkt in de buurt kunnen zijn. Vervolgens heb je hierna gelijk alle boodschappen in je echte winkelwagen liggen.

Online boodschappen zijn niet (veel) goedkoper dan bij de gewone supermarkt

Meerdere malen heb ik de Picnic app gedownload. Iedere keer kom ik tot de conclusie dat de prijzen van de online Picnic supermarkt niet (veel) goedkoper zijn of zelfs (veel) duurder. Aangezien ik prijsbewust ben herken ik snel of het goedkoop is om online boodschappen te doen. Zo gauw prijzen bij bijvoorbeeld de online Picnic supermarkt (veel) goedkoper worden dan boodschappen doen bij de supermarkt in de buurt dan zal ik het eens proberen. Ik blijf erbij dat de prijzen van online supermarkten gewoon relatief nog te hoog zijn.

Online boodschappen kun je pas gratis laten bezorgen vanaf 35 euro

Normaal gesproken doen wij altijd één keer per week boodschappen bij de Lidl en de Albert Heijn. Gedurende week zijn bijvoorbeeld de bananen op. Het zou ideaal zijn als ik vanaf vijf euro of in ieder geval een laag bedrag gratis zou kunnen bezorgen. Wellicht zouden ze hiervoor een abonnement kunnen bedenken waardoor je altijd gratis bezorging krijgt ongeacht een minimaal bestelbedrag. Ik zou denk ik wel bestellen als ik op deze manier gemakkelijk gedurende de week verse producten zoals melk, kwark en bananen zou kunnen kopen. Zeker als meer mensen bestellen en ze bezorgingen kunnen combineren dan zou het minimale bestelbedrag toch wel omlaag moeten kunnen? Bij Picnic is het laagste minimum bestelbedrag van toepassing.

Tot en met september 2020 een cashback tot 11% bij de Lidl en Aldi supermarkt

Cashback bij online boodschappen doen tot en met september 2020 bij de Lidl en Aldi.
Cashback bij boodschappen doen bij de Lidl en Aldi tot en met september 2020

Ongeacht hoeveel ik uitgeef bij de Lidl supermarkt krijg ik altijd 10% cashback via betaling met de MCO Ruby Red card. Hiermee krijg ik bijvoorbeeld 10 euro korting als ik voor 100 euro boodschappen koop bij de Lidl. Als ik 10 euro uitgeef krijg ik 1 euro cashback. De cashback is overigens ook mogelijk bij de Aldi supermarkt. Een cashback van 11% is mogelijk in combinatie met Curve gedurende de eerste 90 dagen na aanmelding bij Curve. Bij de Albert Heijn werkt het helaas niet omdat ze geen VISA/Mastercard accepteren. Het is overigens volledig gratis om 6% cashback te krijgen bij de Lidl en Aldi door een stappenplan van slechts drie stappen te volgen.

Voor mij persoonlijk is de Lidl vanwege de cashback nu in ieder geval t/m september de ‘go to supermarkt’ omdat deze momenteel zo enorm voordelig is op deze manier. De Lidl supermarkt heeft sowieso al een goede prijs-kwaliteit verhouding maar een cashback tot 11% zorgt voor een prijs waarvan andere supermarkten niet kunnen winnen.

Lees ook: OPTIMAAL BETALEN = GELD BESPAREN  | TOT 11% CASHBACK

Conclusie wel of niet boodschappen vanaf de luie bank doen

Het is mij duidelijk waarom steeds meer mensen online boodschappen doen. Het biedt gemak en je hoeft de deur niet uit maar voor mij persoonlijk ben ik nog (steeds) niet overtuigd.  Online boodschappen doen zal voor mij persoonlijk pas de moeite waard zijn als de volgende zaken worden opgelost:

 • Geen of een zeer laag minimaal bestelbedrag;
 • Geen bezorgkosten om online boodschappen thuis te laten bezorgen;
 • Een abonnement waarmee je gratis bezorging krijgt ongeacht een minimaal bestelbedrag;
 • Prijzen in de online supermarkt die (veel) goedkoper zijn vergeleken met de lokale (discount) supermarkt;
 • Online boodschappen kunnen doen bij een discount supermarkt zoals de Lidl of Aldi (aangezien we bij deze supermarkten voornamelijk onze boodschappen doen);
 • Het vergelijken van boodschappen is niet zo gemakkelijk als het vergelijken van bijvoorbeeld een iPhone online waardoor je (als je niet prijsbewust bent) geen idee hebt of online boodschappen doen goedkoper is.

Lees ook: RENTE DIGITAAL AH KOOPZEGELS SPAREN | HOGE RENTE TIPS


Doe jij altijd boodschappen online? Of heb je het al eens gedaan? Waarom wel of niet? Ik ben benieuwd, laat het weten in een reactie onderaan deze blog.

Delen:

6 Antwoorden aan “Online boodschappen 🧺 | waarom ik het (nog) niet doe”

 1. Mijn voornaamste reden om niet online boodschappen te doen is dat ik twee supermarkten en een fijne buurtwinkel binnen 100 meter lopen heb. Ik zou me schamen, haha. Daarnaast komen ook prijs en milieubewustzijn. En met al dat thuiswerken is de supermarkt ook een fijn moment voor een ommetje. Ook als ik niet zo dichtbij de super zou wonen, stapte ik liever op de fiets, denk ik.

  1. Milieubewustzijn/duurzaamheid heb ik vergeten op te nemen in mijn argumenten maar dat is ook zeker waar! Een beetje beweging met de fiets of een wandeling naar de supermarkt is natuurlijk ook nooit verkeerd. Ik merk dat het inderdaad een leuk ommetje is ja vanwege het thuiswerken door corona, hierdoor kom je toch de deur nog eens uit.

 2. Wij bestellen alles online, behalve versproducten en zijn veel goedkoper uit dan voorheen. Dit omdat we niet bij AH bestellen, maar bij online webwinkels, en dan bijv. in bulk.

 3. Ik snap het minimumbezorgbedrag wel, omdat het nogal een milieu-impact heeft als ze jou alleen die tros bananen moeten komen brengen, bij wijze van spreken 😉 Daarnaast hoor ik bij online boodschappen doen toch ook nog wel vaak dat een product niet geleverd kan worden. Als iets op is in de supermarkt, kan ik direct ter plekke een alternatief voor dat product bedenken of mijn maaltijdplan omgooien.

  Mijn laatste aanvullende argument tegen online boodschappen doen is dat je alle kortingsstickers op producten die tegen de houdbaarheidsdatum aanzitten mist. Die sla ik regelmatig in om in te vriezen.

  1. Ja, terecht punt t.a.v. de milieu impact. Zou mooi zijn als ze een optie inbouwen dat als ze een geplande bezorging hebben voor een buurman dat er geen of een lager minimum bestelbedrag geldt. Op deze manier is er veel gemak en tegelijkertijd een lage extra milieu impact. En ik blij met m’n tros bananen.

   Gisteren had ik weer de Picnic app gedownload alvorens het schrijven van mijn blog en het viel mij inderdaad ook op dat ze zeer beperkte voorraden hadden van bepaalde producten. Daarnaast konden ze specifieke producten niet leveren.

   Dat is een hele goede m.b.t. kortingsstickers! Een 35% extra korting bij de Albert Heijn is wel de moeite waard. Sinds kort hebben ze nu ook bij de Lidl super goedkope producten voor 0.25 euro of 0.50 euro die op de houdbaarheidsdatum zijn. Hiermee kan ook veel geld bespaard worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.