Geldmaat: geld storten en pinnen zoals je altijd al deed 🏦

Delen:

Recent heb ik geld gepind bij een ING geldautomaat. De geldautomaat zag er van buiten uit zoals je het verwacht: oranje met een leeuw erop. De software daarentegen was niet van de ING maar van Geldmaat. Sinds 2020 zullen steeds meer geldautomaten langzamerhand software van Geldmaat gaan krijgen. Naast software zul je op een gegeven moment ook meer gele geldautomaten van Geldmaat zien. Het is een gezamenlijk initiatief van de ABN-AMRO, ING en Rabobank.

Geldmaat is een gezamenlijk initiatief van de ABN-AMRO, ING en Rabobank
Geldmaat is een gezamenlijk initiatief van de ABN-AMRO, ING en Rabobank

Lees ook: OPTIMAAL BETALEN = GELD BESPAREN  | TOT 11% CASHBACK

Waarom Geldmaat pinautomaten?

Minder geldautomaten beschikbaar in Nederland

Het valt niet te ontkennen dat er steeds minder geldautomaten beschikbaar zijn in Nederland. In de periode 2012 t/m 2017 zijn er in totaal 1000 minder beschikbaar in Nederland. Volgens cijfers van de Nederlandsche Bank uit eind 2019 hadden we in 2015 een totaal van 8535 geldautomaten terwijl dat er in 2019 nog slechts 7070 waren. Mensen betalen tegenwoordig volgens Betaalvereniging Nederland steeds meer in digitale vorm in plaats van contant. Logischerwijs wordt hierdoor ook minder geld gepind/opgenomen. Naast de achterliggende reden van minder contante betalingen is het helaas is ook zo dat plofkraken ervoor hebben gezorgd dat er minder geldautomaten zijn.

Lees ook: DIGITAAL BETALEN IS SLIMMER DAN CONTANT GELD BETALEN 

De beschikbare geldautomaten zijn niet gelijkmatig verdeeld

Een herverdeling van geldautomaten is belangrijk. Geldmaat zorgt voor een netwerk van geldautomaten dat gelijkmatiger verspreid is over Nederland. Het is nu namelijk zo dat de geldautomaten ongelijk verdeeld zijn. Hierdoor zijn er in een dorp of een kleine kern bijvoorbeeld niet drie geldautomaten nodig van de ING, ABN-AMRO en Rabobank maar slechts één gezamenlijke Geldmaat automaat. Hierdoor wordt het voor banken kosten efficiënter en kan er daarnaast overal in Nederland geld blijven worden opgenomen en gestort. Hiermee wordt ook het probleem opgelost dat er in dorpen en kleine kernen soms geen mogelijkheid meer was om geld te kunnen opnemen en storten.

Hoe werkt geld storten en geld pinnen bij Geldmaat?

Iedere Geldmaat geldautomaat werkt en ziet er straks hetzelfde uit. Je kunt geld blijven pinnen met je eigen vertrouwde bankpas en blijft gewoon klant bij je eigen bank. Het grote voordeel van een Geldmaat is dat deze bankonafhankelijk is. Het is daarnaast mogelijk om met elke bankpas geld op te nemen bij een Geldmaat, denk hierbij bijvoorbeeld aan: Mastercard, VISA, V PAY, en Maestro. De enige uitzondering hierop is momenteel American Express. Ten slotte is er geen maximum aan de hoeveelheid en en hoe vaak je geld kunt opnemen. Dit is afhankelijk van jouw ingestelde paslimiet en natuurlijk je saldo op jouw bankrekening.

Lees ook: ORANJEPAKKET MET KORTING ING | GRATIS GELD OPNEMEN 

Hoe werkt geld pinnen bij Geldmaat?

Zie onderstaande instructievideos om te zien hoe je geld kunt opnemen bij een Geldmaat pinautomaat. Indien je liever leest hoe je geld kunt pinnen kun je dat hier vinden: ‘een vast bedrag opnemen‘ of ‘zelf een bedrag en biljetten kiezen‘. Veelgestelde vragen over geld pinnen kun je hier vinden.

Hoe werkt geld storten bij een Geldmaat automaat?

Het is afhankelijk van de bank waar je klant bent hoeveel geld je maximaal kunt storten. Het is daarnaast alleen mogelijk om geld te storten op een rekening waarvan je de bankpas plus pincode paraat hebt. Een groot nadeel van geld storten bij een Geldmaat automaat is dat je geen euromunten kunt storten. De geldautomaten accepteren alleen eurobiljetten. Wil je direct meer lezen over hoe geld storten werkt? Klik dan hier en hier.

Hoe ziet de Geldmaat automaat eruit?

Zoals omschreven in de introductie van deze blog is het op moment van schrijven soms nog zo dat je denkt geld te pinnen bij de ING geldautomaat maar dat de software wel van Geldmaat is. Straks zien de geldautomaten er allemaal precies hetzelfde uit:

Geldmaat geldautomaat geld storten en geld pinnen
Geldmaat geldautomaat geld storten en geld pinnen

Locaties Geldmaat geldautomaten: waar kan je ze straks vinden?

Binnen afzienbare tijd is het mogelijk om altijd een geldautomaat in de buurt te vinden binnen een straal van 5 kilometer. Ben je benieuwd waar je deze kunt vinden klik dan op onderstaande afbeelding of hier. Ten slotte, indien je benieuwd bent naar de plannen voor jouw specifieke gemeente klik dan hier.

Geldmaat geldautomaat locaties opzoeken via locatiewijzer

In mijn eigen gemeente Apeldoorn zijn ze gestart met de Geldmaat automaten in begin september 2020 en hopen ze dit uiterlijk eind oktober 2020 af te ronden. Wellicht dat dit voor jouw gemeente ook binnenkort het geval gaat zijn. De pijltjes betekenen dat er iets gaat wijzigen. Zo is het bijvoorbeeld zo dat er in de wijk ‘Het Fort’ de geldautomaat van de ING wordt vervangen door een geldautomaat van Geldmaat.

Wijziging geldautomaat van je eigen bank naar die van Geldmaat
Wijziging geldautomaat van je eigen bank naar die van Geldmaat

Lees ook: WEL OF NIET OVERSTAPPEN VAN ING NAAR NIEUWE INTERNET BANK?

Conclusie

De komende tijd zul je steeds meer Geldmaat geldautomaten zien. Tegelijkertijd zullen steeds meer geldautomaten van de welbekende banken verdwijnen. Dit is iets wat al lange tijd bezig is vanwege verschillende redenen waaronder digitalisering en plofkraken. De nieuwe geldautomaten van Geldmaat zullen een bankonafhankelijk netwerk vormen met als doel dat iedereen tot een maximum van 5 kilometer een geldautomaat in de buurt heeft. Het enige waarvoor ik huiverig ben is dat een netwerk als deze de concurrentie tussen de verschillende banken wellicht wegneemt. Hierbij zou het kunnen dat op een gegeven moment de tarieven omhoog gaan voor geld storten en dat geld pinnen niet langer gratis zal zijn. Laten we hopen van niet maar enkel de tijd zal het leren.

Wat vind jij van deze ontwikkeling? Laat het weten in een reactie onderaan deze blog.

Delen:

5 Antwoorden aan “Geldmaat: geld storten en pinnen zoals je altijd al deed 🏦”

  1. De eerste ervaring is al een tegenvaller: de nieuwe “geldmaat” aan het Mercatorplein in Apeldoorn-noord is sinds maandag 28-12-’20, in de loop van de ochtend, “tijdelijk buiten gebruik”.
    Wat verstaat de organisatie onder: tijdelijk.

  2. ieder jaar spaar ik kleingeld voor een speciaal doel. Nu blijkt dat ik dat nergens meer kan storten. Ik woon in Rhoon. Wat nu te doen?

  3. Mijn vader van 88 woont in Maasland. Als hij geld wil storten moet hij helemaal naar Rotterdam om een automaat. Als je slecht ter been bent en autorijden een issue ben je echt niet blij met deze ontwikkeling

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.