Openbank review: unieke functies van deze online bank

Delen:

Deze review van Openbank zal onderdeel zijn van een reeks gratis online banken reviews. De focus van deze specifieke review zal liggen op de relatief unieke functies van Openbank ten opzichte van andere online banken. Iedere online bank waaronder Openbank probeert zichzelf natuurlijk te onderscheiden aangezien klanten anders niet overtuigd zullen raken om de online bank te proberen. Iedereen heeft ten slotte al een bankrekening, waarom zou je er nog eentje openen?! In deze review komt naar voren hoe Openbank naar mijn mening probeert een potentiële klant te overtuigen om gratis klant te worden. De focus van deze Openbank review is echter wel op de functies die Openbank uniek maakt in mijn beleving en op basis van mijn eigen ervaringen. Naast de in deze blog genoemde functies zijn er natuurlijk nog veel meer functies zoals bijvoorbeeld ‘Apple Pay’ en ‘Google Pay’.

Laatste update: 02/01/2020

Hoge rente van 2% met de ‘Openbank Welkom spaarrekening’

Bij Openbank krijg je als nieuwe klant 2% rente op je spaargeld gedurende het eerste half jaar (tot een bedrag van 5000 euro) bij opening van een Openbank ‘Welkom spaarrekening‘. Deze rente krijg je iedere maand bijgeschreven op jouw spaarrekening. Na het eerste half jaar en boven de vijf duizend euro krijg je volgens Openbank standaard en onbeperkt 0.20% rente. Dit betreft een variabele rente en je kunt hierdoor op elk moment beschikken over het geld mits nodig. Bij het maken van deze Openbank review waren er op het moment van schrijven geen vergelijkbare hoge rente acties bij andere online banken.

Lees ook: TOT 2% RENTE BIJ OPENBANK EN TOCH SPAAR IK BIJ DE ING 

Acties en kortingen

Bij Openbank hebben ze regelmatig buitengewoon goede acties en kortingen in het voordeel van de klant.

De acties gelden ook indien je gratis klant bent. Ze hebben bijvoorbeeld op moment van schrijven van deze blog een actie voor bestaande klanten waarbij je een VanMoof-smartbike kunt winnen. Het enige wat je hiervoor dient te doen is je eenmalig aan te melden en te voldoen aan de relatief eenvoudige voorwaarden.

Een korting die ze bijvoorbeeld momenteel hebben hebben is tot 10% korting bij Booking. Bij het maken van deze Openbank review waren er op het moment van schrijven geen vergelijkbare acties en kortingen bij andere online banken.

Openbank actie tot 10% korting bij Openbank

40 euro actie bij Openbank voor nieuwe klanten inclusief unieke ‘friend referral’ actiecodes

Bij Openbank hebben ze momenteel ook een ‘friend referral’ Openbank nieuwe klanten actie waarbij je 40 euro cadeau krijgt als je jezelf aanmeldt met een unieke Openbank ‘friend referral’ actiecode. Deze specifieke vrienden actie is geldig vanaf 22 oktober t/m 31 december 2020.

Zie hieronder tien unieke Openbank ‘friend referral’ actiecodes die je kunt gebruiken om aan deze specifieke Openbank ‘friend referral’ actie mee te doen. Indien één van deze Openbank ‘friend referral’ actiecodes gebruikt zijn zal ik deze hierna doorstrepen. Voel je vrij om onderaan deze blog een ‘comment’ achter te laten met daarin je eigen ‘friend referral’ actiecode nadat je gratis klant bent geworden.

Openbank ‘friend referral’ actiecodes:

 • 43729950171487319814
 • 43729944500101818993
 • 43729938588717201320
 • 43729927902019161811
 • 43729912141541382716
 • 43729902051320470131
 • 43729897871681117190
 • 43729884152014915191
 • 43729879781801021137
 • 42219351315124019313

Mocht je relatief weinig spaargeld hebben voor de ‘Openbank Welkom spaarrekening actie’ dan is het veel interessanter om jezelf via één van deze unieke Openbank ‘friend referral’ actiecodes aan te melden voor de verwijs een vriend actie. Hiermee krijg je namelijk 40 euro cadeau wanneer je tijdelijk slechts een saldo van 500 euro aanhoudt (dit is een rendement van 8% zonder risico omdat je de 40 euro cadeau krijgt als welkomstgeschenk zonder te hoeven beleggen). De overige voorwaarden kun je hier vinden.

40 euro actie bij Openbank voor nieuwe klanten inclusief unieke Openbank actiecode
40 euro actie bij Openbank voor nieuwe klanten inclusief unieke Openbank ‘friend referral’ actiecode(s)

50 euro actie bij Openbank na slechts een half jaar sparen dankzij 2% rente op basis van maximaal 5000 euro

Het kan ook slim zijn om jezelf in plaats van een Openbank ‘friend referral actiecode’ aan te melden voor een ‘Openbank Welkom spaarrekening’ met een hoge rente van 2%. Hiermee krijg je namelijk 2% rente op een bedrag tot 5000 euro wat neerkomt op 50 euro rente na slechts een half jaar sparen (berekening: 0.02*5000 / 2= 50). Dit is tien euro meer dan dat je zou krijgen met de verwijs een vriend actie. Uiteraard kan je er ook voor kiezen om een willekeurig lager bedrag dan 5000 euro te sparen van bijvoorbeeld honderd euro. Ongeacht welk bedrag je kiest om mee te sparen krijg je 2% rente tot een bedrag van 5000 euro.

Het is overigens niet mogelijk om de ‘friend referral’ actie te combineren met de 2% rente ‘Welkom spaarrekening actie’. Wat het slimste is hangt af van jouw specifieke (financiële) situatie. Over het algemeen is de ‘friend referral’ actie gunstiger tot een bedrag van 4000 euro spaargeld (berekening: 0.02 * 4000 / 2 = 40 euro). Hierboven kun je beter kiezen voor de ‘Welkom spaarrekening actie’. Indien je overigens minder dan 500 euro wilt sparen is de spaarrekening actie daarentegen wederom de betere keuze.

100 euro actie bij Openbank met geautomatiseerd beleggen via de Robo-Advisor vanaf 1000 euro inleg

Met de actiecode ROBO100 krijg je 100 euro cadeau (10% rendement bij gelijkblijvende beurs) bij een belegging van 1000 euro gedurende twaalf maanden via de Robo-Advisor. Indien de beurs daarentegen stijgt met 10% dan heb je 20% rendement (vanwege 100 euro cadeau). Uiteraard kan de beurs ook zakken waarbij resultaten in het verleden geen garantie bieden voor de toekomst. De actie is geldig van 6 november 2020 t/m 31 december 2020. De voorwaarden kun je hier vinden.

Voor de Robo-Advisor 100 euro Openbank actie kun je jezelf hier direct aanmelden als je nog geen Openbank klant bent maar ook als je reeds klant bent. Het slimste daarentegen is om jezelf aan te melden met de actiecode van de ‘Openbank Welkom spaarrekening’ of de ‘friend referral Openbank actiecode’ als je nog geen klant bent. Hierna als je eenmaal klant bent, is het slim om jezelf vervolgens aan te melden voor geautomatiseerd beleggen met Robo-Advisor met de actiecode: ROBO100. Hierdoor kun je beide acties met elkaar slim combineren.

Let op: het is enkel mogelijk om de 100 euro actie voor de Robo-Advisor te combineren met de andere lopende acties voor nieuwe klanten. De ‘Openbank Welkom spaarrekening’ actie en de ‘friend referral Openbank actie’ zijn specifiek niet met elkaar te combineren.

Gratis onlinebank met een Maestro én Mastercard betaalmogelijkheid

Bij Openbank krijg je net als bij N26 een gratis Maestro card én een gratis Mastercard. Maestro is de meest geaccepteerde betaalmogelijkheid in Nederland. Mastercard daarentegen zie je ook steeds meer als geaccepteerde betaalmogelijkheid. Bij de meeste andere gratis online banken zoals Revolut en Vivid Money krijg je enkel een gratis Mastercard en/of Visa card en specifiek geen Maestro card. Naast een gratis Maestro en gratis Mastercard krijg je bij Openbank ook een gratis eCommerce Card die je kunt gebruiken voor online betalingen. Dit betreft een gratis virtuele prepaid betaalpas (milieuvriendelijk). Hiermee kun je geld besparen en exclusieve kortingen krijgen dankzij de Openbank kortingen. Daarnaast heb je hiermee geen commissies voor aankopen in buitenlandse valuta anders dan euro’s. Met andere woorden: bij het maken van deze review is Openbank de enige online bank die drie verschillende pasjes biedt.

Geautomatiseerd beleggen met de beleggingsdienst: Robo-Advisor van Openbank

De ‘Robo-Advisor’ van de Openbank. ‘Advisor’ betekent logischerwijs adviseur en ‘Robo’ staat voor robot. Een Robo-adviseur is een digitaal platform die automatisch handelt op basis van algoritmes zonder menselijke supervisie. In de Openbank app en ook online via de Openbank website is het mogelijk om te starten met volledig geautomatiseerd beleggen. Dit is mogelijk vanaf een inleg van 500 euro. Je hoeft hiervoor geen expert te zijn waarbij Openbank advies inwint bij BlackRock (grootste vermogensbeheerder ter wereld). Het geld is altijd beschikbaar waarbij je het volledige bedrag of een gedeelte kunt opnemen. De service is ook op ieder moment kosteloos te annuleren. Ten slotte, wordt er door Openbank prioriteit gegeven aan investeringen op het gebied van milieu, maatschappij en goed bestuur. Met andere woorden: met de Robo-Advisor van Openbank kun je verantwoord/duurzaam beleggen.

Wil je hierover meer weten? Klik hier om er meer over te lezen. Bij het maken van deze Openbank review waren er geen andere online banken die een vergelijkbare functie boden.

Een Spaanse onlinebank

De betaalrekening en spaarrekening van de Openbank hebben een Spaans IBAN-nummer. Specifiek de betaalrekening is hierdoor naar mijn mening vooral een aanvullende rekening die je zou kunnen gebruiken maar geen volledig alternatief voor een Nederlandse betaalrekening. In Nederland is het helaas nog steeds zo dat een Nederlands IBAN-nummer erg handig is vanwege verschillende redenen zoals bijvoorbeeld betalen met iDEAL. Dat de spaarrekening van Openbank een Spaans IBAN-nummer heeft maakt in principe niet zoveel uit. Het enige nadeel daarvan is dat het geld er niet direct op staat na overboeking en/of opname. Dit duurt iets langer dan dat je gewend bent met een Nederlandse IBAN-rekening. Misschien is dit ook wel goed want dan blijf je sneller van je spaargeld af? Ten tijde van het maken van deze Openbank review waren er naar mijn weten geen andere online banken in Nederland actief met een Spaans IBAN-nummer waardoor Openbank hierin uniek is.

Password Manager bij Openbank

Openbank biedt een password manager in de mobiele app en op de online website. Zelf maak ik hiervan geen gebruik omdat ik Lastpass hiervoor gebruik. Het is echter wel een unieke functie ten opzichte van de concurrerende online banken. Met de Openbank password manager kun je al jouw wachtwoorden en geheime informatie opslaan. Mocht je op zoek zijn naar een gratis password manager dan zou deze unieke functie handig voor je kunnen zijn. Bij het maken van deze review was Openbank naar mijn weten de eerste met zo’n functie, wellicht dat andere online banken zullen volgen.

Travel card plan

Als één van de eersten in Nederland ben ik enthousiast klant geworden van Openbank. Hierdoor heb ik levenslang het ‘Travel card plan’ gratis cadeau gekregen t.w.v. 7.99 euro per maand. Hiermee krijg ik een gratis wereldwijde ziektekostenverzekering, geld pinnen zonder extra kosten (tot 5 geldopnames per maand), exclusieve Mastercard wisselkoers zonder extra kosten (ook in het weekend) en ten slotte profiteer ik hierdoor van aankopen zonder extra kosten voor betalingen in andere valuta. Een travel card plan is geen ‘must have’ indien je gebruikt wilt maken van Openbank als gratis klant. Openbank biedt namelijk sowieso al veel functies die voor iedereen gratis zijn en waardevol. Bij het maken van deze review waren er geen andere online banken die iets vergelijkbaars hierin bieden als Openbank.

Conclusie Openbank review online bank

Openbank onderscheidt zich voornamelijk in zaken die een positieve impact hebben op jouw portemonnee. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de acties en kortingen. Een hoge variabele rente van 2% en standaard relatief hoge rente van 0.2%. Daarnaast bieden ze als één van de eersten in Nederland volledig geautomatiseerd beleggen via de ‘Robo-Advisor’ van Openbank. Als aanvulling hierop heb je bij Openbank de mogelijkheid om volledig gratis een Maestro pas, Mastercard én een eCommerce card aan te vragen.

Naast zaken die een positieve impact hebben op je portemonnee heeft Openbank ook een gratis Password Manager in de aanbieding. Ten slotte, is het handig te weten dat Openbank van Spaanse origine is waardoor je Spaans IBAN-nummers krijgt voor zowel je betaalrekening als je spaarrekening. Hierdoor is het mogelijk dat overboekingen iets langer kunnen duren dan dat je normaal gesproken gewend bent. Bovendien is Openbank hierdoor geen volledige vervanging voor jouw Nederlandse bank omdat er hierdoor o.a. geen iDEAL mogelijkheid is.

Lees ook: WEL OF NIET OVERSTAPPEN VAN ING NAAR NIEUWE INTERNET BANK?


Disclaimer: De door Geldhamster.nl in deze blog verstrekte informatie is geen financieel advies. Je bent zelf verantwoordelijk voor de financiële keuzes die je maakt n.a.v. het lezen van deze blog. Dit blog artikel is geen betaalde promotie blog maar slechts mijn eigen eerlijke mening op basis van mijn eigen ervaringen.

Sommige links in dit blog artikel zijn ‘affiliate’ links waarvoor Geldhamster.nl soms een kleine vergoeding ontvangt. Als je klikt op één van deze links kost het je als bezoeker verder niets extra. Het is een manier om de website van Geldhamster.nl te ondersteunen.

Delen:

5 Antwoorden aan “Openbank review: unieke functies van deze online bank”

 1. Bij die robo actie he, wat bedoelen ze hiermee? Je moet het contract voor discretionair beheer met een minimale investering van € 500 minimaal 12 maanden vanaf de datum van betaling aanhouden.
  Je geeft zelf aan dat je voor1000 euro moet beleggen en een jaar moet laten staan zo. Maar in de voorwaarden zeggen ze toch in de periode tot januari 2021 1000 euro beleggen en de periode daarna minimaal 12 maanden met 500 euro laten staan? Dus vanaf januari kan je je belegging naar 500 euro verlagen? Begrijp ik dat goed?

  1. Je begrijpt dat inderdaad goed maar het is wel belangrijk dat de investering niet onder de 500 euro uitkomt na uitkering bonus van 100 euro. Voordeel van minder inleg t.o.v. de 100 euro bonus is dat je je rendement kan verhogen. Indien je 100 / 750 deelt is dat 13,33% rendement. Ik zou minstens 750 laten staan zodat je geen “gedoe” krijgt mocht het onverhoopt zakken tot lager dan 500 euro. Je kunt natuurlijk ook altijd bijstorten mocht je er voor kiezen om dichterbij die 500 te gaan zitten qua inleg. Hiermee voldoe je altijd aan die voorwaarden. Wat Openbank wilt voorkomen is dat je na storting bonus het geld direct volledig weghaalt. Vandaar het minimum van 500 euro.

 2. Opmerking:

  De Mastercard is niet gratis aan te vragen. Deze kaart kost eenmalig €1,99 bij aanvragen en is daarna verder gratis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.