Zorgverzekering 2021: slim geld besparen | 10 tips 🚑 💉

Delen:

In deze blog tien tips om op een slimme manier geld te besparen op de 2021 zorgverzekering. Ik ben zo iemand die er ieder eindejaar een korte studie van maakt om de beste zorgverzekering voor mijn situatie uit te zoeken. Hierbij ben ik altijd op zoek naar de beste prijs-kwaliteit. Aangezien ik dit al een aantal jaren doe deel ik graag met jullie mijn tips. Hopelijk kunnen jullie hiermee ook gemakkelijk op een slimme manier extra geld besparen op jullie 2021 zorgverzekering!

Laatste update: 14-11-2020

Lees ook: WELKE BASISZORGVERZEKERING HEEFT DE BESTE PRIJS- KWALITEIT?

Tien tips om slim geld te besparen op de 2021 zorgverzekering:

Tip 1: Zorgverzekering vergelijken om geld te besparen

Het is altijd de moeite waard om zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken. Door deze met elkaar te vergelijken kun je gemakkelijk de goedkoopste zorgverzekering met de beste prijs-kwaliteit vinden. De inhoud van de basiszorgverzekering is overigens bij elke zorgaanbieder precies hetzelfde. Dit betekent dat je met elke basiszorgverzekering dezelfde zorg krijgt bij verschillende zorgaanbieders. Waar wel verschillen in kunnen zitten is bijvoorbeeld de kwaliteit van de klantenservice van een zorgverzekeraar. Daarnaast is het belangrijk te weten dat de aanvullende verzekeringen bij zorgverzekeraars verschillend zijn. Dit is een belangrijke tegenstelling ten opzichte van de basiszorgverzekering die voor iedereen gelijk is. Het vergelijken van een zorgverzekering is daarom altijd interessant om te doen.

Independer is mijn favoriete onafhankelijke vergelijkingswebsite voor zorgverzekeringen. Deze website is naar mijn mening de beste om zorgverzekeringen te vergelijken. De vergelijkingswebsite is zeer overzichtelijk en je kunt gemakkelijk filteren. Het belangrijkste is dat deze vergelijker zeer objectief is waarbij ze ook een overzicht geven van zorgverzekeraars die je niet via Independer kunt afsluiten. Dit zorgt ervoor dat je altijd een objectief onafhankelijk overzicht hebt van de beschikbare zorgverzekeringen en de verschillen daartussen. Ten slotte heb ik zelf wel eens gebeld naar de klantenservice en ook daar ben ik erg goed (gratis) geholpen.

Independer is de winnaar beste website en publieksprijs XL + keurmerk objectief vergelijken
Independer is de winnaar beste website en publieksprijs XL + keurmerk objectief vergelijken

Independer gebruik ik vaak als eerste om mijzelf te oriënteren. Daarnaast maak ik gebruik van Pricewise. Hiernaast gebruik ik geen andere vergelijkingswebsites. Dit zijn naar mijn mening de bekendste en beste zorgverzekering vergelijkingswebsites. Het daadwerkelijk afsluiten van mijn zorgverzekering doe ik wel altijd bij Independer. Hier krijg je namelijk een gratis tandongevallen verzekering cadeau bij het afsluiten van een zorgverzekering.

Gratis tandongevallen verzekering bij het afsluiten van een zorgverzekering via Independer
Gratis tandongevallen verzekering bij het afsluiten van een zorgverzekering via Independer

Tip 2: Geld besparen door niet rechtstreeks bij een zorgverzekeraar een zorgverzekering af te sluiten

Rechtstreeks bij de zorgverzekeraar een zorgverzekering afsluiten is in tegenstelling tot wat je misschien zou denken niet goedkoper. Het is soms zelfs duurder om rechtstreeks een zorgverzekering af te sluiten. Bij Independer bijvoorbeeld krijg je collectieve korting. Het is daarom altijd de moeite waard als je een specifieke zorgverzekering op het oog hebt om deze op te zoeken via verschillende vergelijkingswebsites. Grote kans dat je deze via een vergelijkingswebsite goedkoper kunt afsluiten dan rechtstreeks op de website van de zorgverzekeraar.

Voorbeeld waarbij het duurder is om rechtstreeks op de website van de zorgverzekeraar een zorgverzekering af te sluiten. Indien je bijvoorbeeld via Independer een zorgverzekering afsluit krijg je maar liefst 6,13 euro korting per maand en op jaarbasis 73,56 euro!
Voorbeeld waarbij het duurder is om rechtstreeks op de website van de zorgverzekeraar een zorgverzekering af te sluiten. Indien je bijvoorbeeld via Independer een zorgverzekering afsluit krijg je maar liefst 6,13 euro korting per maand en op jaarbasis 73,56 euro!

Tip 3: Tijd besparen om geld te besparen

Tijd is geld. Dat geldt ook bij het vergelijken van zorgverzekeringen. Des te langer je bezig bent met het vergelijken van zorgverzekeringen des te meer geld het je indirect kost. Die tijd had je achteraf namelijk ook kunnen besteden om geld mee te verdienen. Dit zijn opportuniteitskosten of in het Engels ‘opportunity cost’. Wil je er helemaal geen tijd aan kwijt zijn dan kun je er ook voor kiezen om niet over te stappen. Je bent echt niet de enige die daarvoor kiest. De meeste mensen vinden het teveel gedoe om over te stappen. Je ziet echter wel een kanteling hierin waarbij steeds meer mensen ervoor kiezen om over te stappen.

Het is overigens onbegonnen werk om de website van elke zorgverzekeraar individueel te bezoeken. Bij elke website moet je dan opnieuw jouw gegevens invullen. Daarnaast is het enorm onhandig om op deze manier de verschillende zorgverzekeringen van de verzekeraars met elkaar te vergelijken. Indien je hiervoor kiest dan zie je op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer. Als je tijd wilt besparen kun je daarom het beste zorgverzekeringen vergelijken via één van de bekende vergelijkingswebsites zoals Independer en/of Pricewise.

Indien je het leuk vind om te vergelijken en het ziet als een hobby om geld te besparen dan maakt het natuurlijk niet zoveel uit hoe lang je erover doet. Bedenk voor jezelf of het je tijd waard is. Ik ben overigens wel van mening dat het belangrijk is om over je zorgverzekering na te denken. Mocht je in slechte gezondheid raken dan is het fijn te weten dat je een goede zorgverzekering hebt.

Lees ook: VIJF BESPAARTIPS OM GELD TE BESPAREN | FINANCIEEL ONAFHANKELIJK

Tip 4: Een zorgverzekering via een zorgcollectief is niet altijd goedkoper

In tegenstelling tot wat je misschien denkt is een zorgcollectief niet per sé goedkoper. Via mijn werk heb ik al eens via een zorgcollectief mijzelf kunnen verzekeren. Nadat ik deze ging vergelijken via een vergelijkingswebsite kwam ik erachter dat deze zorgcollectief zorgverzekering niet de goedkoopste was qua prijs-kwaliteit. Grote kans dat dit voor jou ook geldt als je gaat vergelijken. Het is daarom aanbevolen om er nooit blind vanuit te gaan dat je met een zorgcollectief een enorm goede deal hebt.

In 2020 mogen zorgverzekeraars maximaal 5% korting geven op een basiszorgverzekering. Vorig jaar was dit nog 10%. Voor aanvullende verzekeringen gelden die maximale kortingspercentages overigens niet. Een zorgcollectief is vaak voornamelijk interessant indien je ook een aanvullende zorgverzekering afneemt. Vergeet ook hierbij niet te vergelijken om er zeker van te zijn dat je een goede deal hebt.

Tip 5: Heb je recht op zorgtoeslag?

Het is altijd de moeite waard om een zorgtoeslag aan te vragen. De maximale zorgtoeslag voor 2020 is 104 euro per maand. Indien je slim vergelijkt (en kiest voor een hoger eigen risico) is het vaak mogelijk om je goedkoper te verzekeren dan dit bedrag. Vergeet de zorgtoeslag niet aan te vragen mocht je hiervoor in aanmerking komen. Dit kun je heel gemakkelijk zelf doen via de officiële website.

Je kunt het overigens ook via andere partijen doen zoals Zorgtoeslag.nl waarbij deze de aanvraag tegen een eenmalige vergoeding van € 39,50 euro voor je doen. Als je het nu teveel moeite vind om via de officiële website zelf zorgtoeslag aan te vragen dan is dit misschien wat voor jou. Indien je graag die € 39,50 euro in je zak houdt dan zou ik er toch echt even tijd voor vrij maken om zelf je zorgtoeslag aan te vragen. Het is heel eenvoudig en snel verdiend!

Tip 6: Gecalculeerd verzekeren

Gecalculeerd verzekeren betekent als je iets gaat verzekeren waarvan je verwacht dat je hiervan gebruik zult gaan maken. Stel je voor dat je verwacht dat je komend jaar 20 fysiotherapeut behandelingen nodig hebt. Je kunt hiervoor een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Indien je deze afsluit in 2020 heb je volgend jaar in 2021 bijvoorbeeld recht op 20 fysiotherapeut behandelingen. Het is dan goedkoper om iedere maand bijvoorbeeld 10 euro extra per maand te betalen voor je aanvullende zorgverzekering dan dat je elke fysiotherapeut behandeling zelf uit eigen zak betaald omdat je niet verzekerd was. Het is daarom aanbevolen om aan het einde van ieder jaar na te denken wat je mogelijkerwijs volgend jaar aan zorg nodig zult hebben. Maak hierbij dan de vergelijking tussen wat het je zou kosten als je het zelf zou betalen of via de verzekering.

Misschien verwacht je komend jaar wel (zeer) hoge tandartskosten? Je kunt bijvoorbeeld tijdens de tandartsafspraak aan het einde van het jaar jouw tandarts vragen wat hij/zij aan kosten verwacht voor je gebit komend jaar.

Gecalculeerd verzekeren betekent ook dat je iets juist niet gaat verzekeren als je verwacht dat je er geen gebruik van zult gaan maken. Een aanvullende verzekering is vaak niet nodig. Zelf kies ik er nooit voor om mijzelf aanvullend te verzekeren. Regelmatig heb ik gecontroleerd of ik het “eruit zou halen” maar dat is vrijwel nooit het geval. Als je zelf de vergelijkingen gaat maken en kijkt wat je er voor krijgt zul je waarschijnlijk op hetzelfde uit komen.

Tip 7: Type zorgpolis heeft invloed op de prijs van de zorgpremie

De inhoud van het basiszorgverzekering pakket is voor iedereen hetzelfde. Dit betekent dat iedereen recht heeft op dezelfde zorg. De aanvullende zorgverzekeringen zijn wel verschillend bij de zorgverzekeraars.

De basiszorgverzekering is te krijgen in vier verschillende zorgpolissen. De budgetpolis is de goedkoopste en de restitutiepolis is de duurste. Indien je geld besparen het belangrijkste vindt kun je het beste kiezen voor de budgetpolis. Houdt er hierbij wel rekening mee dat je weinig keuze hebt in zorgaanbieders en alleen terecht kunt bij zorgaanbieders waarmee de zorgverzekeraar een contract heeft (anders heb je kans dat je extra moet betalen). Indien je de beste prijs-kwaliteit het belangrijkst vind kun je beter kiezen voor een restitutiepolis. De kosten hiervan kun je beperken door te kiezen voor een hoger eigen risico.

Lees ookGELD BESPAREN ONLINE AANKOPEN | 12 GELD BESPAARTIPS

Tip 8: Geld besparen door het eigen risico van de zorgverzekering te verhogen

Het maximale eigen risico in 2020 is 885 euro. Indien je je eigen risico verhoogt dan gaat je maandpremie omlaag. Hiermee kan je geld besparen op de zorgpremie. Het is belangrijk om te begrijpen dat het niet verstandig is om je eigen risico te verhogen tot het maximum als je verwacht dat je komend jaar (veel) zorgkosten zult hebben. Het is voornamelijk interessant indien je verwacht (zeer) weinig tot geen zorgkosten te zullen hebben. Dit is daarom vooral interessant voor gezonde/jonge mensen. Vergeet echter niet om voldoende geldbuffer te hebben zodat je onverwacht hoge ziektekosten tot een maximum van 885 euro kunt opvangen.

Tip 9: Zorgverzekeraars met een gratis medicijnen preferentiebeleid

Het kan verstandig en de moeite waard zijn om een zorgverzekering af te nemen bij een zorgverzekeraar zoals VGZ aangezien zij een medicijnen preferentiebeleid hanteren (ook wel voorkeursbeleid genoemd). Dit is het geval als je (veel) medicijn kosten hebt. Dankzij het preferentiebeleid kost het geen eigen risico. Dit is vooral slim als je weinig tot geen ziektekosten (en bewust kiest voor een hoog eigen risico) maar daarentegen wel verwacht dat je als uitzondering (hoge) medicijnkosten zult hebben. Om te weten of dit beleid de moeite waard is kan je het beste je medicijn zorgkosten inzien via de website van je huidige zorgverzekeraar.

Tip 10: Voorkom dubbele verzekeringen

Soms is het zo dat iemand een reisverzekering heeft met zorg in het buitenland terwijl zijn of haar eigen zorgverzekering dit reeds biedt. Het is zonde om dubbel verzekerd te zijn. Controleer daarom altijd voordat je een extra reisverzekering met zorg in het buitenland afsluit in hoeverre jouw huidige zorgverzekering in die behoeft kan voorzien. Als je geld wilt besparen is het daarom verstandig om je niet dubbelop te verzekeren.

Conclusie slim geld besparen op de 2021 zorgverzekering

Slim geld besparen op de zorgverzekering is eenvoudig als je weet waarop je kunt letten. Dat zijn de volgende zaken:

 • Door zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken via bijvoorbeeld Independer en/of Pricewise kun je geld besparen;
 • Als je niet rechtstreeks bij een zorgverzekeraar een zorgverzekering afsluit maar via een vergelijkingswebsite kun je geld besparen;
 • Door minder tijd te spenderen aan het overstappen naar een nieuwe zorgverzekering bespaar je tijd en daarmee indirect geld;
 • Geld besparen door in plaats van voor je zorgcollectief te kiezen voor een andere zorgverzekeraar met een goedkopere zorgverzekering;
 • Door zorgtoeslag aan te vragen en goedkoop te verzekeren houdt je iedere maand geld over;
 • Verzeker enkel datgene wat je verwacht nodig te hebben komend jaar om hiermee geld te besparen;
 • Door te kiezen voor de goedkoopste budget zorgpolis kun je gemakkelijk extra geld besparen;
 • Geld besparen op (hoge) medicijnkosten door te kiezen voor een zorgverzekeraar met een preferentiebeleid (ook wel voorkeursbeleid genoemd);
 • Door het eigen risico te verhogen verlaag je je zorgpremie;
 • Het voorkomen van het dubbel verzekeren van zorg is slim om geld te besparen.

Wat zijn jouw tips om op een slimme manier geld te besparen op jouw zorgverzekering voor 2021? Ik ben benieuwd, laat het weten in een reactie onderaan deze blog.

Lees ook: ZORGVERZEKERING BABY (KIND) | 8 TIPS OM GELD TE BESPAREN


Disclaimer: sommige links in dit blog artikel zijn ‘affiliate’ links waarvoor Geldhamster.nl soms een kleine vergoeding ontvangt. Als je klikt op één van deze links kost het je als bezoeker verder niets extra. Het is een manier om de website van Geldhamster.nl te ondersteunen. Dit blog artikel is geen betaalde promotie blog maar slechts mijn eigen eerlijke mening op basis van mijn eigen ervaringen.

Delen:

4 Antwoorden aan “Zorgverzekering 2021: slim geld besparen | 10 tips 🚑 💉”

 1. Informatieve blog! Wat fijn om zoveel tips te lezen om geld te besparen op je zorgverzekering in 2021. Iedereen heeft hier wel baat bij denk ik. Het is inderdaad heel herkenbaar, want ik maakt er ook altijd een heel project van om de juiste deal te hebben qua zorgverzekering. Groetjes, Anne

 2. preferentiebeleid VGZ levert weinig op. Meeste medicijnen kosten maar een paar euro/3 maanden, die zouden dan gratis zijn maar de “afgiftekosten” moet je nog steeds betalen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.