Online boodschappen Albert Heijn review | Onze ervaring

Delen:

Sinds één maand kopen wij onze boodschappen online bij de Albert Heijn. Inmiddels zijn we vier boodschappen bezorgingen verder. Tijd voor een voorlopige review van onze ervaringen met online boodschappen doen bij de Albert Heijn. In eind augustus 2020 schreef ik een blog waarom wij (nog) geen online boodschappen deden. Iets meer dan één maand later in begin oktober zijn we uiteindelijk dan toch begonnen met het online bestellen van boodschappen.

Laatste update: 16 augustus 2021

Lees ook: LIDL: CASHBACK EN GRATIS BOODSCHAPPEN T/M NOVEMBER 

Online boodschappen bij de Albert Heijn doen goedkoper of duurder?

Onze ervaring tot nu toe leert dat we minder geld kwijt zijn aan online boodschappen doen bij AH dan voorheen op de “ouderwetse” manier bij zowel de AH als de Lidl. Om dit voor elkaar te krijgen proberen we altijd slim en goedkoop online boodschappen te doen bij de AH. Hierdoor doen we veel bewuster online boodschappen dan voorheen bij offline boodschappen. Normaal gesproken als je door een supermarkt loopt word je in alle wandelgangen bewust en soms onbewust verleidt om (meer) te kopen. Supermarkten zijn daarop ingericht om consumenten te verleiden om meer te kopen.

Bij online boodschappen heb je zelf veel meer de controle met betrekking tot “hoe de wandelpaden eruit zien”. Je bepaalt namelijk grotendeels zelf hoe je door de AH app navigeert of op de AH website rond kijkt. In de Albert Heijn app kun je gemakkelijk de verschillende aanbiedingen vinden. Het zoeken en filteren naar producten die niet in de aanbieding zijn werkt ook prima. In de supermarkt staan producten vaak strategisch geplaatst waardoor je de hele supermarkt doorloopt om alles te vinden.

Beste manier om zo goedkoop mogelijk online boodschappen te doen bij de Albert Heijn

Doe altijd alvast een eerste online bestelling op vrijdagochtend. Op vrijdagochtend worden de nieuwe bonus aanbiedingen bij de Albert Heijn namelijk altijd bekend gemaakt die gelden vanaf de eerstvolgende maandag. Iedere vrijdag ochtend maken we daarom altijd een eerste selectie. Hierbij checken we alle verschillende aanbiedingen die ons interessant lijken en voegen deze toe aan het winkelmandje. Hierna klikken we vervolgens op online bestellen. De online bestelling kun je hierna op een later tijdstip gewoon weer wijzigen. Hiermee reserveer je echter wel de aanbiedingen die je graag wilt hebben. Dat is de reden waarom het slim is om vroegtijdig alvast een keertje op online bestellen te klikken. Indien je dit op een (veel) later tijdstip doet heb je kans dat sommige bonus aanbiedingen online uitverkocht zijn. Bij een latere wijziging kun je dan op een voor jou geschikt moment altijd nog de overige boodschappen toevoegen.

Gemakkelijk binnen budget online boodschappen doen bij Albert Heijn

Bij het online boodschappen doen zie je direct hoeveel geld je kwijt zult zijn. Dit is handig als je voor jezelf een budget wilt hanteren. Wij hanteren voor ons gezin een budget van tussen de 50 en maximaal 100 euro per week. Dit zou ruim voldoende moeten zijn. De uitschieter van honderd euro hanteren wij voor het geval er zeer goede (lang houdbare) aanbiedingen zijn waarvan we graag een kleine voorraad aanleggen. Voorbeelden hiervan zijn Calvé pindakaas en/of cola etc. Indien we merken dat het budget te ruim of te krap is dan passen we deze regelmatig aan om deze passend te maken.

Lees ook: DIGITAAL BETALEN IS SLIMMER DAN CONTANT GELD BETALEN 

Gemakkelijk en snel online boodschappen doen bij Albert Heijn op basis van daadwerkelijk verbruik

De Albert Heijn app is een soort boodschappen lijstje. Indien wij bijvoorbeeld de bananen op hebben dan bestel ik alvast online via de AH app bananen voor volgende week. Indien ik merk dat drie bakken magere kwark toch teveel van het goede was dan bestel ik eenvoudigweg slechts twee bakken voor de komende week. Bij offline boodschappen leg je denk ik toch misschien onbewust iets te ruime voorraden aan. Bij online boodschappen kan je dit op deze manier gemakkelijk tot perfectie optimaliseren. Hiermee kan je mooie verhoudingen proberen te vinden door ’trial and error’ tussen kwaliteit en kwantiteit met betrekking tot de boodschappen.

Het scheelt veel tijd en hierdoor ook geld

Door online boodschappen te doen besparen wij elk week ongeveer drie uur. Per maand is dit twaalf uur extra vrije tijd. In dagen is dit anderhalve dag extra vrije tijd per maand. Hoeveel is jouw vrije tijd waard? Deze vrije tijd kan ik bijvoorbeeld besteden aan het schrijven van een blog voor de Geldhamster.nl of andere vrijetijdsbestedingen.

Tijd is geld. Indien je in plaats van vrije tijd kiest om extra te werken dan zijn de opportuniteitskosten van niet online boodschappen doen nog hoger. Stel je verdient 20 euro per uur dan kost het niet doen van online boodschappen 12 * 20 euro = 240 euro per maand. Hierbij er vanuit gaande dat je ook twaalf uur per maand bezig bent met (offline) boodschappen doen wat je kunt besparen door online boodschappen te doen.

Lees ook: GELD BESPAREN: 5 BESPAARTIPS | FINANCIEEL ONAFHANKELIJK

Grootschalig bonus aanbiedingen inslaan werkt niet bij Albert Heijn

Het is via Albert Heijn online boodschappen doen niet mogelijk om grootschalig bonus aanbiedingen in te kopen. Er wordt al snel vermeld dat de voorraad van een product zogenaamd op is indien je (zeer) veel tegelijk probeert te kopen. Dit doen ze waarschijnlijk om te waarborgen dat iedereen gebruik kan maken van bonus aanbiedingen. Ik heb de proef eens op de som genomen door ook naar een Albert Heijn in de buurt te gaan en daar hadden ze de bonus aanbiedingen nog ruim op voorraad. Indien je normaal gesproken altijd bonus aanbiedingen grootschalig inslaat kan je het beste niet online boodschappen doen bij de Albert Heijn. Hiermee is online boodschappen doen duurder dan boodschappen doen in een Albert Heijn in de buurt omdat je minder bonus aanbiedingen kunt inslaan.

Indien je een bezorgbundel hebt dan krijg je iedere week bezorgbundel aanbiedingen. Deze extra aanbiedingen heb je niet indien je niet online boodschappen doet bij de Albert Heijn. Ik moet wel eerlijk bekennen dat we nog niet gebruik hebben gemaakt van een bezorgbundel aanbieding. Meestal zijn ergens anders online betere aanbiedingen te vinden van bijvoorbeeld luiers welke ze meestal in de aanbieding hebben.

Digitale koopzegels sparen is mogelijk bij online boodschappen doen maar werkt niet perfect

Bij online boodschappen doen bij de Albert Heijn is het ook mogelijk om digitale koopzegels te sparen. Dit werkt op dezelfde manier als dat je gewend bent bij offline boodschappen doen. De enige uitzondering is dat je de digitale koopzegels niet online kunt laten uitbetalen. Het is hierdoor ook niet mogelijk om het bedrag van de digitale koopzegels in mindering te brengen op het bedrag dat je aan de deur moet betalen zodra je online boodschappen worden geleverd. De enige manier om digitale koopzegels uit te laten betalen is om daadwerkelijk naar de Albert Heijn supermarkt te gaan. Het zou een mooie aanvulling op online boodschappen zijn als je de digitale koopzegels ook daadwerkelijk digitaal kunt laten uitbetalen. Werk aan de winkel zou ik zeggen!

Lees ook: RENTE DIGITAAL AH KOOPZEGELS SPAREN | HOGE RENTE TIPS
&
Lees ook: REVIEW AH KOOPZEGELS SPAREN DIGITAAL | >6% RENTE TIPS 

Het gemak van online boodschappen geleverd krijgen door Albert Heijn

Het gemak van online boodschappen geleverd krijgen door Albert Heijn.
Het gemak van online boodschappen geleverd krijgen door Albert Heijn.

Duidelijke informatie met betrekking tot de tijd van levering

Zoals in een eerdere blog over online boodschappen uitgelegd krijgen wij iedere donderdag tussen 18:00 en 20:00 onze boodschappen geleverd. Standaard krijgen wij een melding via SMS op de mobiele telefoon met daarin het bericht dat de bezorgder onderweg is. Indien je vervolgens de link in de SMS volgt kun je het exacte tijdvak van 45 minuten zien waarin de online boodschappen thuisgebracht zullen worden.

Betaalmogelijkheden online boodschappen Albert Heijn

Het is helaas niet mogelijk om met Mastercard en/of Visa aan de deur te betalen. Dit is niet geheel onverwacht omdat dit in de meeste Albert Heijn supermarkten ook niet mogelijk is. Wat wel handig is is dat je aan de deur via een QR-code of via een pin apparaat (contactloos) kunt betalen. Het is zelfs mogelijk om te betalen met automatische incasso. Dit laatste doen wij zelf niet omdat er vaak correcties uitgevoerd moeten worden zoals het inleveren van kratjes en flessen voor statiegeld. Ik heb liever dat dit gelijk wordt aangepast aan de deur en dat hierna bij betaling direct alles geregeld is.

Hele goede houdbaarheidsdatums op producten

De producten die we tot nu toe hebben gekregen hebben allemaal goede houdbaarheidsdatums. Dit geldt niet alleen voor de verse producten maar ook voor de houdbare producten.

Vanuit de digitale Albert Heijn bonus folder online boodschappen doen

Iedereen kent natuurlijk de bonusfolder van de Albert Heijn. In de AH app maar vast ook op de website kan je deze bonusfolder ook vinden. Vanuit deze digitale folder kan je heel gemakkelijk direct producten toevoegen aan het winkelmandje. Dit werkt heel eenvoudig en is super handig!

Eerdere gekochte producten en persoonlijke bonus aanbiedingen kopen

In de AH app wordt bijgehouden welke producten je eerder hebt gekocht. Deze kan je gemakkelijk doorlopen en toevoegen aan jouw winkelmandje. Persoonlijke bonus aanbiedingen zijn gebaseerd op eerdere aankopen waardoor je extra persoonlijke korting kunt krijgen. Normaal gesproken bij offline boodschappen doen zou je de hele supermarkt door moeten lopen. Ondertussen word je als je niet oppast steeds bewust en/of onbewust verleidt om meer te kopen. Bij online boodschappen doen heb je hiervan geen last.

Recepten zoeken en eenvoudig ingrediënten toevoegen aan jouw winkelmandje

In de AH app of op de Albert Heijn website kan je gemakkelijk zoeken naar recepten. Vervolgens kan je met één druk op de knop alle ingrediënten toevoegen aan jouw winkelmandje. Dit scheelt ook veel tijd (en daardoor geld) met het zoeken van ingrediënten in tegenstelling tot wanneer je geen online boodschappen zou doen. Let hierbij wel op dat je hieraan niet veel geld kwijt bent.

Online boodschappen geleverd in in verschillende verpakkingen door Albert Heijn

Alvorens onze eerste online boodschappen bestelling bij Albert Heijn had ik er geen idee van dat we geld kwijt zouden zijn aan statiegeld voor kratjes en plastic tasjes. Bij online shoppen zijn wij (en veel anderen waarschijnlijk ook) gewend dat het geleverd wordt in gratis dozen.

Lichtblauwe AH statiegeld kratjes

Albert Heijn levert de grote bulk aan ongekoelde online boodschappen in lichtblauwe AH statiegeld kratjes. Voor de blauwe AH kratjes betaal je vier euro statiegeld per kratje. Mijn ervaring tot nu toe leert dat wij eigenlijk altijd twee kratjes in huis hebben liggen. Deze leggen we dan meestal in de schuur met daarbij een ingestelde herinnering om deze op de dag van online boodschappen levering op de deurmat te leggen. Hiermee vergeten we niet om ze iedere week opnieuw in te leveren. Bij inlevering van zo’n lichtblauw kratje wordt er vier euro per kratje in minder gebracht op je te betalen bedrag aan de deur bij levering van nieuwe online boodschappen. Het enige nadeel hiervan is dat je altijd statiegeld kwijt bent bij de Albert Heijn. Het is overigens ook mogelijk om lege flessen in te leveren en hiervoor statiegeld terug te krijgen.

Sterke plastic zakken

Albert Heijn levert een gedeelte van de boodschappen ook in sterke plastic zakken. De boodschappen in de plastic zakken zijn meestal vers producten die in de koelkast bewaard moeten worden. Voor de plastic zakken betaal je twee eurocent per zak. Deze kun je wel inleveren bij de eerstvolgende online boodschappen levering maar je krijgt hiervoor geen geld terug. Bij de online supermarkt Picnic is dit wel mogelijk tegen vergoeding. Deze sterke plastic zakken bewaren we daarom meestal om glas in te bewaren of als luier zak. Er zijn vast meer creatieve manieren te bedenken waarvoor je de plastic zakken zou kunnen gebruiken.

Papieren zakken

Sommige vers producten zoals brood worden geleverd in minder sterke papieren zakken. Hiervoor hoef je geen statiegeld te betalen. Deze zijn gratis.

Lees ook: FINANCIEEL BEWUST HAMSTEREN TIJDENS CORONACRISIS

Conclusie online boodschappen doen bij de Albert Heijn

Online boodschappen doen bij de Albert Heijn bevalt ons goed. Door slim en goedkoop boodschappen te doen bij de Albert Heijn zijn we niet duurder uit als voorheen. Het gemak van online boodschappen doen zorgt voor (veel) extra vrije tijd. Dit is ook veel (geld) waard. We zijn er overigens ondanks de voordelen nog niet uit of we na de corona crisis ook online boodschappen blijven doen. Onze bezorgbundel is nog geldig voor de komende vijf maanden. Enkel de tijd zal het leren!

Doe jij ook online boodschappen en blijf je dit de komende ook doen? Waarom wel of niet? Laat het weten in een reactie onderaan deze blog.

Delen:

2 Antwoorden aan “Online boodschappen Albert Heijn review | Onze ervaring”

  1. Ik herken je review helemaal. Wij hebben sinds kort ook een bezorgbundel. Ideaal; elke dinsdagavond weer een nieuwe lading boodschappen op de stoep. Alleen nog even inruimen en klaar. Scheelt Zo. Veel. tijd.
    Misschien nog een tip: ik heb een standaard boodschappenlijst als favoriet opgeslagen met alle produkten die wij gangbaar gebruiken. Knal ik automatisch op de bestellijst. Daarna loop ik de lijst nog even door om te kijken of er iets af moet. Zonde om te kopen als er nog voorraad is.
    Wat overigens ook nog een tijdwinst oplevert: vooraf voor de hele week je avondmenu maken. Eén keer over nadenken en de rest van de week niet meer. Heerlijk makkelijk 🙂

  2. Oja, misschien nog 1 tip: ik kijk bij de bonus aanbiedingen vaak of ze wel echt goedkoper zijn dan een alternatief. Bonus aanbiedingen op veelal A-merken willen inclusief bonus vaak nog steeds weleens ietsje duurder zijn dan de AH Basic variant, die net zo prima zijn. In de app kan je dat heel gemakkelijk vergelijken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.